قبل از تعریف این فناوری و معرفی آن و برای اینکه درک راحتتری نسبت به این فناوری پیشرفته داشته باشیم بهتر است مروری بر تکنولوژیهای قبلی داشته باشیم. نحوه تولید نور و رنگ در هر کدام از پنلهای LCD، LED، OLED و .... باهم فرق میکنند.
ستارهی بخت میکروالایدی در دنیای فناوریهای نمایشگر روزبهروز درخشیدهتر میشود. چندی پیش سامسونگ از تلویزیون THE WALL که دارای این فناوری میباشد رونمایی کرد و اندازهی آن تا 146 اینچ افزایش پیدا میکند.
این تکنولوژی Micro LED نسل جدیدتر تکنولوژی OLEDمیباشد که با عنوانهای QLED، MLED و ILED خطاب میشود. در راه توسعه این فناوری شرکت های اپل و سامسونگ و Facebook Oculus شروع به فعالیت کردهاند تا از این فناوری برای ساخت نمایشگرهای گوشی، ساعتهای هوشمند، تلویزیون و سایر گجت ها و دستگاههای الکترونیکی به عنوان بهترین تکنولوژی ساخت نمایشگر استفاده نمایند.
اقدامات اپل در زمینه میکرو الایدی
اپل در سال 2014 یکی از مهمترین شرکت های فعال در این زمینه به نام Lux Vue را خریداری کرد. به گفتهی کارشناسان در آن زمان اپل با استفاده از دستاوردهای این شرکت میخواهد برای ساعتها و آیفونهای خود از نمایشگر میکرو الایدی استفاده نماید. از آن زمان به بعد خبر چندانی در مورد فعالیتهای اپل نداشتیم اما در ماه مارس بلومبرگ گزارشی را منتشر کرد که گویا برای تحقیق و توسعه در زمینه نمایشگرهای میکرو الایدی اپل تیمی از متخصصین عرصهی نمایشگرها را گرد هم آورده است. البته برای عرضه نمایشگرهای میکرو اپل راه زیادی را درپیش دارد و باید تا چند سال آینده انتظار مشاهده آنها را داشته باشیم.
چرا اپل میخواهد از فناوری میکرو الایدی استفاده کند؟
اخیرا اخباری به گوش میرسد، گویا اپل مشغول ساخت نمایشگر برای محصولات خودش میباشد. جالب است چون تکنولوژی که آنها استفاده میکنند السیدی و اولد نمیباشد. به جای آنها اپل به فناوری نمایشگر نوظهوری چشم دوخته است که از نظر شفافیت، دقت رنگ و استقامت بهتر از هر دو تکنولوژی ذکر شده میباشد.
اقدامات سامسونگ در زمینه میکرو الایدی
سامسونگ در این زمینه بر خلاف اپل سر و صدای زیادی را ایجاد کرده است. برای جبران اشتباهات موجود در نمایشگرهای QLED سامسونگ تصمیم به راه توسعه نمایشگرهای Micro LED گرفت. به همین دلیل جزء دنبال کنندگان این فناوری شد. برای مثال سامسونگ امسال از تلویزیون 146 4k اینچی THE WALL در نمایشگاه CES رونمایی کرد. کاربران میتوانند اندازهی آن را با توجه به صلاحدید خود تغییر داده و مهمترین ویژگی این تلویزیون سامسونگ ماژولار بودن آن میباشد.
سامسونگ تلویزیون The Wall را در سال جاری میلادی عرضه بازار خواهد کرد. البته ناگفته نماند قیمت این صفحه نمایش بسیار گران میباشد و هزینهی آن با یک قایق تفریحی مقایسه شده است. طبق اظهارات پاول گانون تحلیلگر صفحه نمایش حداقل باید 4 سال برای خرید آن انتظار کشید. میکرو الایدی هم مشابه با نمایشگر OLED در موضوع تولید اندازههای مختلف دارای محدودیت میباشد برای همین سامسونگ به فکر ماژولار کردن آن افتاده است.
مزایا فناوری میکرو الایدی
برخی از مشکلات LED مانند نور پس زمینه، افزایش حجم، کنتراست و نمایش رنگ با آمدن نمایشگرهای OLED برطرف شد اما چون در این فناوری از مواد ارگانیک استفاده شده باز هم با عمر کوتاه این نمایشگرها روبرو خواهیم بود. مزیت صفحه نمایش Micro LED این میباشد که برای تولید نور خود وابسته به ترکیبات الی نمیباشد و کاملا برعکس پنلهای OLED میباشد. استفاده از ترکیبات گالیوم نیترید باعث کاهش میزان روشنایی تلویزیون که در پنلهای OLED شاهد آن میباشیم میشود.
مشکل فناوری میکرو الایدی
وقتی فناوری میکرو الایدی بهتر میباشد پس مشکل کجای کار است؟ چرا شرکت ها با تاخیر قصد ورود به آن را دارند؟
مانند هر فناوری دیگر در حال ظهوری پاسخ به این سوالات ساده میباشد. هزینهی دستیابی به آن زیاد میباشد. تولید پنلهایی مجهز به این تکنولوژی در حال حاضر بسیار پیچیده و گران میباشد. همانطور که قبلا گفتیم اپل در سال 2014 آن شرکت تولیدی Lux VUE را خریداری کرد و 4 سال از آن زمان گذشته و هنوز هم مشغول توسعه این تکنولوژی میباشند. ممکن است در سالیان آینده آیفون مجهز به نمایشگر میکرو الایدی شود ولی هنوز زمان دقیق آن نیز مشخص نمیباشد.
مقایسه فناوریهای میکرو الایدی و اولد
هر کدام از این دو فناوری مزایا و معایب خود را دارند که باعث شده برخی از شرکتها به فناوری اولد و برخی دیگر به فناوری میکرو الایدی روی آورند. مهمترین مزیت اولد فرایند ساخت آن میباشد. پنلهای اولد با سرعت بالایی ساخته شده که همین مزیت مهمی به حساب میآید. نمایشگرهای اولد از سیاه عمیق و زاویههای دید بسیار خوب و کنتراست بالا بهره خواهند برد.